MIKSI NÄIN?

Elämän kauneus sen epätäydellisyydessä. 

Elämäntehtäväni kautta näkyvä & auttava elämä

Kauneus on sitä, mihin huomiosi kiinnittyy. Se luo merkitystä ja tarkoitusta.

Havaitsin jo jonkin aikaa sitten japanilaisen Wabi Sabi -sanonnan, joka pitää sisällään jopa kokonaisen filosofisen ajattelun siitä, miten koko elämä voi kukoistaa epätäydellisyydessään sen eri aikoina ja ajanjaksoina. Kuinka näistä vastoinkäymisten ja jopa epäonnistumisien kokemuksista voi kuroutua sen täydellisemmän onnistumisien ja hetkien ilon yhteen liittyessä jotain syvää rauhaa tuovaa ja yksinkertaista kauneutta. Näitä kannattaa ennemminkin korostaa, mitä peitellä tai hävetä. Omassa elämässäni tämä samankaltainen filosofinenkin ajattelu kätkeytyy jo elämän mittaiseksi muodostuneeseen mottooni: elämä näkyy. Se sai alkunsa kodistani, jossa vanhojen huonekalujen rosoisuus toi näkyville toivomaani elämää tässä hetkessä ja vuosien takaa. Nämä eletyn elämisen jäljet tuovat edelleen esille kotini sielua tavoin, joka tuo elämisen epätäydellisyyden välttämätöntä kauneutta elämääni.

Ajattelen samoin myös meistä ihmisistä. Meistä jokainen muotoutuu itsekseen elämän kokemuksiensa kautta menneestä, mutta myös tässä hetkessä vaikuttavista. Elämä näkyy epätäydellisessä hiljaisessa kauneudessaan siinä, mitä juuri nyt olet, mitä olit tai mitä tuletkaan olemaan. Jopa niin, että näihin epätäydellisyyden jälkiin, haaksirikkoihin, vastoinkäymisiin, kamaliinkin todellisuuksiin tai pienempiin kolhuihin voidaan ruveta suhtautumaan ja näkemään ne itselle uudella tavalla. Niiden avulla kasvanutta taitoa, voimaa ja opittua voidaankin ajan kanssa ruveta korostamaan kulta tai hopea maalein ja elämän tekeleestä voikin olla ylpeä sen luoman uuden kauneuden ja kiitollisuuden myötä.

Käsieni kautta levollisuutta tuovat japanilaisesta akupainannasta oppinsa saaneet hieronta hoidot jakavat myös tämän Wabi Sabi -filosofian. Siinä saadaan parhaimmillaan kehon ja käsien kautta tapahtuvassa yhteydessä aikaan hyvinkin luonnollinen ja rauhallinen lepotila elämäntilanteista huolimatta tai juuri niistä johtuen. Tämä kehon kuuntelu luo syvän auttavan vaikutuksen tasapainottaen hermostoa ja hormonaalista toimintaa sen vireystiloineen. Ihminen mielensä ja kehonsa kanssa on aina enemmän tai vähemmän epäsymmetrinen, epätäydellinen ja elämänsä kokemuksia täynnä tai niistä kolhiintunut. Tässä kokonaisuudessa ihmisen omaa läsnäoloa, palautumista, tietoisuutta ja kehoyhteyttä luonnollisesti haastetaan. Autan vastaanotolleni tulevia ihmisiä tuntemaan, kokemaan ja näkemään levosta käsin mielensä ja elämänsä tiloja. Autan heitä elämään niiden oireiden tai tilojen kanssa, jotka eivät syystä tai toisesta halua vielä päästää irti, jotka kaipaavat aikaa, kuulijaa ja koskettajaa. Keho on kuitenkin aina viisas ja meidän puolella. Se kyllä tietää jopa omaa ajatteluamme paremmin, milloin on minkäkin aika. Välistä kivut, jumit ja tilat väistyvät hoidoissa ja hellittävät antamalla meille rauhaa, selkeyttä ja toimivuutta. Voimme olla toisillemme välikappaleina auttaen, kuunnellen ja ymmärtäen ja kehomme tekee omaa paranemistyötään.

#levostakäsin #japanilainenakupainanta

Wabi Sabi -filosofia yhtyy myös opiskelemani ratkaisukeskeisen lyhytterapian kanssa. Molemmissa nähdään ihmisen elämä ainutlaatuisena, elämän aikojen ja kokemuksien sekä sattumuksien kaarena. Vaikka elämä välistä tapahtumineen särkisi meidät tai aiheuttaisi epäonnistumisen kokemuksia vastoinkäymisineen tai kamalinekin haasteineen, silti juuri näiden vaikutuksista syntyy kauneus ja kukoistus. Nämä ovat mielestäni niitä ihmisyyden osia, jotka eivät vain liitä meitä itseämme yhdeksi kokonaisuudeksi vaan liittävät myös meitä toisiimme, yhteen. Kun nämä epätäydellisyydet nähdään eri valossa voimavarana, rohkeutena, vahvuutena ja jopa onnistumisen silmin, silloin niitä voidaan ruveta korostamaan kultareunoin kiitollisuudella, hyvyydellä ja jopa rakastavalla ylpeydellä itseä kohtaan. Tästä syystä minä valitsin ongelmakeskeisyyden sijasta ratkaisukeskeisyyden ja auttamisen lyhytterapian keinoin. Teen tätä myös hyödyntäen kehon viisautta - kehosta käsin. Haluan, että sinä voit saada itsellesi koko elämäsi varrelle jotain uuden veroista yhteyttä itseesi, joka auttaa jatkamaan elämää rauhasta ja sen kauneudesta käsin.

#ratkaisukeskeinenlyhytterapia #kehostakäsin #näkökulmanvaihtamisentaito


Oman (työ)elämäni kauneus merkityksineen muotoutuu kiinnostuksesta ihmiseen ja ikuiseen oppimiseen

Olen ihmiseen liikunta- ja länsimaisen lääketieteen lisäksi luontoyhteyttä sekä kokonaisvaltaisuutta painottavan itämaisen lääketieteen kautta perehtynyt osaaja. Ihmisosaamistani olen myös saanut rikastaa hyvinvointi- ja sairaalateknologiaopein sekä paraikaa ratkaisukeskeisen lyhytterapian keinoin. Palvelu- ja systeemimuotoilun opit ovat auttaneet ihmisen äänien kuulemisessa ja ymmärtämisessä. Taloustieteen opeistani haluan nostaa uuden runsaamman arvon tuottamisen, joka lähtee juurikin merkityksistä ja toimimisen tarkoituksesta yksilöihmisen parhaaksi ja jopa globaaliin kantokykyyn asti. 

https://www.linkedin.com/in/varpu-valkeinen-b05ba2195